دیابت یک وضعیت سلامتی است که به دلیل سطوح مختلف قند خون است. اگر سطح گلوکز خون بیش از حد بالا باشد، به دلیل غذاهایی که می خوریم ایجاد می شود. این بیماری می تواند عوارض دیگری نیز ایجاد کند و در برخی مواقع منجر به بیماری چشم دیابتی شود. در ابتدا، علائم بیماری چشم دیابتی چندان قابل توجه نخواهد بود. اما هر چه مدت طولانیتر درمان نشود، احتمال از دست دادن بینایی بیشتر میشود. اگر علائمی را تجربه می کنید، خود را بررسی کنید. اگر به کمک حرفه ای نیاز دارید، امروز در SHChatswoodMedicalCenter.com.au قرار ملاقات رزرو کنید.
اثرات دیابت بر چشم
درست مانند معاینات دندانپزشکی، معاینه منظم چشم نیز مهم است، به خصوص اگر دیابت دارید. بیماران دیابتی باید تحت نظر پزشکان متخصص باشند. علائم بیماری چشمی دیابتی می تواند شامل تاری دید، شناور شدن بینایی و اختلال در بینایی باشد. هنگامی که این علائم را مشاهده کردید، فوراً با چشم پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
قند خون بالا می تواند علائم آب مروارید را نیز ایجاد کند. این به این دلیل است که به غیر از رتینوپاتی دیابتی، آب مروارید و سایر بیماری های چشمی نیز ممکن است رخ دهد.
گذشته از علائم رایج دیابت، در اینجا برخی از اثرات مورد انتظار این بیماری بر روی چشم آورده شده است:
تاری دید
وقتی متوجه شدید که دیدتان تاری می شود، از گرفتن یک عینک جدید خودداری کنید. این می تواند یک علامت دیابت باشد که بر چشم تأثیر می گذارد. هنگامی که این اتفاق می افتد، عدسی چشم متورم می شود و این مورد باعث می شود توانایی شما برای دیدن واضح تغییر کند.
چگونه این را حل می کنید؟ تنها راه کمک به تاری دید به دلایل دیابت، بازگرداندن سطح قند خون به حالت طبیعی است. این ممکن است سه تا چهار ماه طول بکشد، بسته به اینکه چقدر در نظارت بر مصرف قند خود کوشا هستید. در مواردی مانند این، ضروری است که پزشک خود را از وضعیت خود مطلع کنید تا بتواند نگرانی های شما را به درستی برطرف کند.
آب مروارید
آب مروارید یک بیماری چشمی است که باعث تاری دید و حساسیت به نور و تابش خیره کننده می شود. عدسی داخلی چشم ما را قادر می سازد تا به وضوح ببینیم و روی شی مورد نظر تمرکز کنیم، بیشتر شبیه نحوه عملکرد دوربین. هنگامی که این توانایی چشم تحت تأثیر قرار می گیرد، احتمال زیادی وجود دارد که آب مروارید در حال شکل گیری باشد. علاوه بر این، هاله ها شروع به تداخل با دید شما می کنند، علائم آب مروارید شامل محو شدن رنگ ها و مشکل بینایی در شب است.
هر کسی ممکن است در معرض خطر آب مروارید باشد. اما افراد مبتلا به دیابت اغلب زودتر از دیگران به آن مبتلا می شوند. علاوه بر این، علائم در افراد دیابتی نیز به سرعت بدتر می شود.
چشم پزشک وضعیت شما را ارزیابی خواهد کرد. آب مروارید را می توان به همراه عدسی طبیعی چشم با جراحی برداشت. سپس یک لنز چشم مصنوعی به عنوان جایگزین قرار داده می شود.
گلوکوم
یکی دیگر از بیماری های چشمی که باید مراقب آن باشید، گلوکوم است. افراد دیابتی شانس بیشتری برای ابتلا به انواع مختلف گلوکوم دارند. این اتفاق زمانی می افتد که چشم تحت فشار قرار می گیرد زیرا مایعاتی که باید تخلیه شوند در اعصاب گیر کرده اند. به همین دلیل رگ های خونی و اعصاب آسیب می بینند و بینایی را تحت تاثیر قرار می دهند.
پزشک شما می تواند گلوکوم زاویه باز را با دارو درمان کند. داروهای تجویز شده می توانند فشار چشم را کاهش داده و مایعات را نیز تخلیه کنند. با این حال، اگر گلوکوم زودهنگام توسط پزشک شما تشخیص داده شود، خوش شانس هستید، زیرا این بیماری چشمی با گذشت زمان بدتر می شود. معاینه فیزیکی سالانه به جلوگیری از بدتر شدن آن کمک می کند.
علائم گلوکوم شامل موارد زیر است:
- از دست دادن بینایی
- سردرد
- چشمان اشک آلود
- چشم درد
- هاله ها
- تاری دید
رتینوپاتی دیابتی
بخش منحصر به فردی از چشم وظیفه تکمیل تصویری که می بینیم و ارسال آن به مغز را بر عهده دارد و این شبکیه است. هنگامی که عروق کوچک در شبکیه آسیب می بینند، علت شایع آن رتینوپاتی دیابتی است. این یک بیماری چشمی است که نیاز به درمان فوری دارد زیرا می تواند منجر به از دست دادن بینایی شود. هر چه میزان قند بالاتر باشد، احتمال بیشتری برای ابتلا به رتینوپاتی دیابتی خواهید داشت. بنابراین یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از آن، مراقب سطح قند خود و اطمینان از بالا نرفتن آن است.
اغلب افراد مبتلا به دیابت نوع 2 پس از تشخیص علائم بیماری چشمی را نشان می دهند. با این حال، می توانید قند خون خود را با کمک پمپ انسولین یا تزریق انسولین کنترل کنید.
علاوه بر این، می توانید با تغذیه سالم، ورزش و کاهش مصرف کلسترول از پیشرفت سریع دیابت خود جلوگیری کنید.
علائم:
- تاری دید
- دید تاریک
- دید خالی
- رنگ مختل
- بدتر شدن بینایی
در بیشتر موارد، رتینوپاتی دیابتی می تواند هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد.
علاوه بر این، رتینوپاتی دیابتی دو نوع دارد. در زیر به تفاوت آنها می پردازیم.
رتینوپاتی دیابتی اولیه
این شایع ترین نوع رتینوپاتی دیابتی است. در اصطلاح پزشکی به آن رتینوپاتی دیابتی غیر تکثیری می گویند. در مواردی مانند این، دیواره عروق خونی شبکیه ضعیف می شود. در نتیجه، عروق کوچک تمایل به نشت مایع در شبکیه دارند. در همین حال، شبکیه بزرگ گشاد می شود و اندازه آن تحت تأثیر قرار می گیرد. تا زمانی که این بیماری درمان نشود، ممکن است بدتر شود.
رتینوپاتی دیابتی پیشرفته
اگر رتینوپاتی دیابتی به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، ممکن است رتینوپاتی دیابتی پیشرفته به دنبال داشته باشد. وقتی این اتفاق میافتد، رگهای خونی بسته میشوند و باعث ایجاد رگهای خونی جدید در شبکیه میشوند و باعث نشت ژل مانند به چشم میشوند.
عوامل خطر برای در نظر گرفتن
در حالی که هر فردی ممکن است در معرض خطر بیماری های چشمی باشد، عوامل خاصی فرد را در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار می دهد، مانند موارد زیر:
- بومی آمریکایی، آفریقایی، و نژاد اسپانیایی تبار
- بارداری
- استفاده از تنباکو
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- افراد مبتلا به بیماری زمینه ای چشم (نزدیک بینی یا دوربینی)
- سن
جلوگیری
برای پیشگیری از بیماری های چشمی دیابتی، پس از اطلاع از ابتلا به دیابت، اقدامات پیشگیرانه ضروری است. کاهش سطح قند و کلسترول باید در کنار یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم اولویت اصلی شما باشد.
علاوه بر این، در اینجا برخی از راههای مراقبت از چشمها وجود دارد:
- بگذار استراحت کنند
- محافظ چشم بپوشید
- اجتناب از سیگار
- معاینات سالانه دریافت کنید
- با تغییرات در بینایی خود محتاط باشید
منابع:
آیا دیابت می تواند روی چشم شما تأثیر بگذارد؟ (https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-eye-problems) 03 فوریه 2021
رتینوپاتی دیابتی (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-retinopathy/symptoms-causes/syc-20371611) 30 مه 2018