
اضطراب یکی از اختلالات شایع است که در بسیاری از افراد با علائم گوناگون نمود پیدا میکند و کیفیت زندگی و مطلوبیت فرد را تا حد بسیار زیادی تحت تاثیر قرار میدهد. روان سالم یکی از مهمترین پارامترهایی است که برای داشتن زندگی سالم و نرمال نیاز است و شناسایی عوامل مخاطره آمیز برای سلامت روان فرد اولین گام برای داشتن سلامت روان است. اضطراب در افراد به دلایل متعددی بروز مییابد و با علائم گوناگونی همراه است. ما در این مقاله اختلال اضطراب، انواع اختلالات اضطراب و علائم آنها را بررسی خواهیم نمود. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
اضطراب چیست؟
اضطراب و استرس یکی از احساسات طبیعی در زندگی انسان است که ممکن است هر کدام از ما به دفعات زیاد آن را تجربه کرده باشیم. اختلال اضطراب چیزی فراتر از احساس طبیعی استرس در مواجهه با موقعیت های حساس، عصبی بودن منظم و ترس خفیفی است که ممکن است در بازههای زمانی گوناگون رخ دهد.
اختلال اضطراب نوعی بیماری روانی است که باعث تغییر در عملکرد افراد در طول روز میشود و ممکن با زندگی روزمره افراد تداخل داشته باشد و نهایتا سلامت روحی و جسمی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. درمان این اختلال شامل داروها و درمان شناختی رفتاری است و به هیچ وجه نباید نادیده گرفته شود.
اختلال اضطراب دارای علائم مختلفی است که در افراد بر اساس پارامترهای گوناگون به طور متفاوت ظاهر میشود. اغلب علائم ناشی از اضطراب روانی و فیزیکی است و مستقیما بر عملکرد فرد در موقعیتهای حساس تاثیر میگذارد. داشتن درک صحیح از عواملی که فرد را در موقعیتهای گوناگون زندگی مضطرب میکند، بسیار مهم است و در درمان اختلال اضطراب بسیار موثر است.
چه افرادی در معرض اختلال اضطراب قرار دارند؟
عوامل محیطی، ژنتیکی و فیزیکی از موثرترین دلایل بروز اختلال اضطراب است که ممکن است باعث بروز یا تشدید آن شود. شناسایی هر یک از عوامل فوق و کمتر کردن تاثر منفی آن یکی از مهمترین گامها برای داشتن زندگی سالم است.
عوامل محیطی دخیل در بروز اختلال اضطراب شامل تجربه رویدادهای استرس زا در هر مرحله از زندگی علی الخصوص کودکی است؛ زیرا فرد در سنین کودکی درک صحیحی از اتفاقات پیرامون ندارد و ممکن است از لحاظ روانی دچار مشکلات متعددی شود. همچنین قرار گفتن فرد در موقعیتهایی که احساس هراس را در آنها بر میانگیزد ممکن است باعث تشدید استرس و اضطراب شود.
عوامل ژنتیکی شامل سابقه خانوادگی اضطراب یا سلامت روان و مشکلات فیزیکی نظیر مشکلات تیروئیدی، آریتمی قلب، اختلالات هورمون و … میباشد. جالب است بدانید زنان بیشتر در معرض اختلالات اضطرابی هستند، زیرا نوسانات دائم هورمونها در ماه میتواند باعث بروز این اختلال شود.
علائم اضطراب
اختلال اضطراب انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها دارای علائم خاصی میباشد. علائم شایع اختلال اضطراب در دو دسته ی روانی و فیزیکی قابل دسته بندی است و شامل موارد زیر میشود:
علائم روانی اختلال اضطراب عبارتست از:
- تحریک پذیر بودن
- عصبانیت
- بی قراری
- نگرانی شدید
- احساس ترس
- مشکل در تمرکز
- مشکل در کنترل احساسات
- تمایل به آسیب به خود
- احساس خستگی مفرط
علائم فیزیکی اختلال اضطراب نیز در گزینههای ذکر شده دسته بندی میشود:
- سرگیجه
- خستگی
- آریتمی قلب (ضربان نامنظم قلب)
- لرزش دست و بدن
- دردهای عضلانی
- معده درد
- تنگی نفس
- خشکی دهان
- تعرق
- گز گز بدن
- مشکلات خواب
انواع اختلال اضـطراب و علائم آنها:
انواع اختلال اضطراب در دسته بندیهای گوناگونی قرار میگیرند و هر کدام از آنها در افراد باعلائم گوناگونی ظاهر میشوند. اضطراب منتشر، اختلال هراس، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلالات مختلف مرتبط با فوبیا از جمله اختلالات اضطرابی است که ممکن است سلامت افراد را تهدید کند.
اختلال اضطراب فراگیر یک احساس مداوم ترس و اضطراب است که مکررا در تصمیمات فرد اختلال ایجاد میکند و ممکن است فرد را در مدت زمان طولانی درگیر کند. علائم اختلال اضطراب فراگیر شامل: خستگی، داشتن مشکل در تمرکز، تحریک پذیر بودن، سردرد، دردهای عضلانی، معده درد، احساس نگرانی، مشکلات خواب و … میشود.
اختلال هراس یکی دیگر از انواع اختلالات اضـطراب است که با حملات پانیک همراه است که طی آن فرد احساس ناگهانی ترس شدید، ناراحتی یا احساس از دست دادن کنترل را تجربه میکند. حملات پانیک ممکن است بسته به شدت اختلال به صورت چند بار در روز یا حتی چند بار در سال رخ دهد. از دیگر علائم اختلال هراس میتوان به موارد زیر اشاره کرد: ضربان بالای قلب، تعریق، لرزش، گزگز دست و پا، درد قفسه سینه، کلافگی، بی اختیاری در تصمیم گیری و … .
اختلال اضـطراب اجتماعی شامل ترس از قرارگیری در جمع، صحبت کردن با افراد، ترس از قضاوت شدن، ترس از زیر نظر قرار گرفتن و مسائلی از این قبیل میشود؛ به گونه ای که زندگی فرد مختل میشود. علائمی که اغلب افرادی که تجربه ی اختلال اضطراب اجتماعی دارند، عبارتست از: سرخ شدن، عرق کردن، لرزش دست، تپش قلب، دل درد، صحبت کردن با صدای آرام، سفت کردن عضلات، مشکل در برقراری تماس چشمی، احساس ترس از قضاوت منفی مردم و … .
آخرین دسته از اختلالات اضـطراب شامل اختلالات مختلف مرتبط با فوبیا میشود که انواع مختلفی دارد. فوبیا به ترس شدید و داشتن حس ناخوشایند از اشیا یا موقعیتهای خاص اتلاق میشود که اغلب شامل تجربه پرواز، ارتفاعات، حیوانات خاص، خون، فضای بسته، دریا، تزریقات و سایر موارد دیگر میشود. افرادی که دچار اختلال فوبیا هستند در زمان مواجهه با موارد فوق ممکن است علائمی مانند اختلالهای قبل را داشته باشند.
شناسایی هر یکی از اختلالات فوق به وسیله مشاورهها و تستهای گوناگون و ارائه درمان موثر برای هر کدام از آنها بسیار مهم است و نادیده گرفتن هر کدام از اختلالات فوق ممکن است در طول زمان تاثیرات منفی و جبران ناپذیری در زندگی داشته باشد. مراجعه به بهترین روانپزشک تهران در درمان سریع اضـطراب به شما کمک کند.
جمع بندی:
اضـطراب بخش طبیعی از زندگی فرد است و ممکن است در مواجهه با حالات مختلف احساس شود؛ اما اختلالات اضـطراب یکی از آسیبهای روانی است که در سلامت فرد و کیفیت زندگسی او بسیار تاثیرگذار باشد. آسیبهای ناشی از اختلال اضـطراب متوجه بخشهای مختلف زندگی است و ممکن است علائم گوناگونی در افراد مختلف بروز یابد. کسب اطلاع از انواع اختلالات اضـطراب و علائم آنها و درمان آن یکی از اقدامات مهم برای داشتن زندگی سالم و آرام است.
امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در وب سایت دکتر جباری به آدرس www.dralirezajabbari.com مطرح کنید.